Jasno
  • 3 °C
  • Jasno
Reported on:
26. Marec 2017 - 1:30

01 477 96 00

Zavržena hrana

Po zadnjih podatkih v Sloveniji zavržemo 150 tisoč ton hrane, kar je približno 72 kilogramov na prebivalca. Toliko hrane zavržemo v celi verigi proizvodnje,  v povprečnem gospodinjstvu smo odgovorni za približno tretjino zavržkov (24 kilogramov na prebivalca). Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno.

Zakaj zavržemo toliko hrane?

  1. Ker ne načrtujemo obrokov glede na to, katera živila je treba porabiti prej.
  2. Ker naenkrat kupimo preveč hitro pokvarljivih živil (npr. sadja in zelenjave).
  3. Ker na splošno kupujemo prevelike količine hrane, še posebej v okviru posebnih ponudb.
  4. Ker na mnoga živila 'pozabimo' in jih čez čas neužitna najdemo v hladilniku, zamrzovalni omari, shrambi …
  5. Ker ne ločimo med oznakama »uporabno do« in »uporabno najmanj do« oziroma smo zelo občutljivi na higieno živil in datume na označenih živilih.
  6. Ker skuhamo/pripravimo prevelike količine hrane.
  7. Ker ostankov jedi ne znamo ponovno uporabiti ali hrane enostavno ne spoštujemo dovolj.
  8. Zaradi splošnega, kulturno pogojenega odnosa do hrane.