Kako je odlagališče zgrajeno?

Na dnu vsakega odlagalnega polja je najprej tričetrtmetrska plast gline, nanjo pa je položena poltretji milimeter debela polietilenska folija z varjenimi robovi, ki preprečujejo pronicanje onesnažene izcedne vode v tla. Odložene odpadke vsak dan sproti prekrivamo s plastjo inertnih odpadkov, ki preprečuje raznašanje odpadkov in zmanjšuje širjenje smradu. Po vsej površini odlagališčnega dna so napeljane perforirane cevi, kamor se iztekajo izcedne vode. Te vode se nato po cevovodih in prek zbiralnih črpališč prečrpavajo na čistilno napravo.

Plin, ki se zbira v 'telesu' odlagališča, zbiramo in vodimo po ceveh do bakle, kjer plin zgori.

Na vsakih nekaj deset metrov stojijo navpični kovinski opaži, v katerih se skrivajo zbiralniki odlagališčnega plina (plinjaki). Ti poskrbijo, da v ozračje uhaja čim manj toplogrednih plinov, ki nastajajo pri brezzračnem razpadanju odpadkov. Lani smo jih na Odlagališču Barje zajeli 12 milijonov kubičnih metrov. Ker je v plinu kar za polovico dobro gorljivega metana, tega v plinski elektrarni predelamo v električno energijo. Naša plinska elektrarna z zmogljivostjo štirih megavatov proizvede dobrih 21 milijonov kilovatnih ur električne energije na leto. Poleg »lovljenja« toplogrednih plinov (metan je 21-krat bolj škodljiv od ogljikovega dioksida) zajemamo tudi izcedne vode, ki pronicajo skozi odlagališče. Lani smo jih na čistilni napravi prečistili 127.000 kubičnih metrov.

V čistilni napravi vodo, ki pronica skozi odlagališče, biološko in kemično prečistimo, tako da jo lahko spustimo v kanalizacijo.

S prijavo na e- novice soglašate, da Snaga Javno podjetje d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Snaga Javno podjetje d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Snaga Javno podjetje d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Snaga Javno podjetje d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Snaga Javno podjetje d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Snaga Javno podjetje d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n