Oblačno
  • 5 °C
  • Oblačno
Reported on:
13. December 2017 - 2:00

01 477 96 00

RCERO LJUBLJANA

Nadgradnja Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) je največji kohezijski projekt s področja okolja v državi. V okviru nadgradnje RCERO smo razširili odlagališče, postavili čistilno napravo za izcedne vode in zgradili objekte za mehansko in biološko obdelavo odpadkov. Novo odlagalno polje uporabljamo od oktobra 2009, čistilna naprava za izcedne vode obratuje od januarja 2011, objekti za predelavo odpadkov pa poskusno obratujejo od novembra 2015.


Objekti za mehansko in biološko obdelavo odpadkov.

Regijski center za ravnanje z odpadki Ljubljana bo uredil problematiko ravnanja z odpadki za približno tretjino Slovenije, saj  bomo v našem centru zagotovili obdelavo preostanka odpadkov in predelavo bioloških odpadkov za 700 tisoč prebivalcev.


V projekt nadgradnje RCERO Ljubljana je vključno z MOL vključenih že 43 občin.

RCERO Ljubljana lahko sprejeme in predela različne vrste odpadkov, skupaj tudi do 171.000 ton na leto. Gre za mešane gospodinjske odpadke, tem podobne odpadke iz storitvenih dejavnosti, kosovne odpadke in ločeno zbrane biološke odpadke. Ravno zaradi različne sestave odpadkov, ki jih sprejema, je Rcero edinstven. Iz obrata bo vsako leto šlo do 30.000 ton odpadkov, namenjenih recikliranju, do 60.000 ton goriva, prve in druge kakovosti, ter 7000 ton komposta. Poleg tega iz mešanih in bioloških odpadkov nastaja  tudi veliko plina za proizvodnjo elektrike in toplote.


Rumeni balon je zalogovnik namenjen shranjevanju biometana, pridobljenega iz odpadkov.

1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj