Oblačno
  • 5 °C
  • Oblačno
Reported on:
13. December 2017 - 2:00

01 477 96 00

Možnost brezplačne oddaje japonskega dresnika (Fallopia japonica) v Zbirnem centru Barje in Začasnem zbirnem centru Povšetova

Rastline, ki jih uporabljamo v prehrani in za okras, so lahko tudi tujerodne vrste, kar pomeni, da jih je z območij njihove naravne razširjenosti k nam prinesel človek. Danes vedno večjo težavo predstavlja razraščanje japonskega dresnika, ki je uvrščen na seznam stotih najbolj invazivnih tujerodnih vrst na svetu. Njegova hitra rast in močne, globoke korenine tvorijo goste sestoje, ki hitro nadomeščajo avtohtono vegetacijo in povzročajo ekonomsko škodo. Najpogostejši način razmnoževanja japonskega dresnika je z ukoreninjanjem koščkov korenik ali spodnjih delov stebel. Na rastlini se lahko razvijejo tudi zelo dobro kaljiva semena, a spolno razmnoževanje prispeva le manjši delež k širjenju japonskega dresnika.

Kaj storiti, če se na vašem vrtu razrašča invaziven japonski dresnik?
Mlade in posamezne rastline izkopljite z vsemi podzemnimi deli vred, če pa se je japonski dresnik razrasel na večjem območju, z redno košnjo preprečujete nadaljnje širjenje. Nadzemne poganjke, ki še nimajo razvitih semen, lahko posušite in nato kompostirate sami. Spodnje dele stebel s korenikami in poganjke s semeni pa odnesite bodisi v zbirni center Barje bodisi v začasni zbirni center Povšetova, kjer bomo poskrbeli za varno predajo rastlinskih delov v uničenje. Japonski dresnik v zbirna centra lahko prinesete med 15. aprilom in 15. oktobrom, njuno zbiranje pa omogočata Snaga Ljubljana in Mestna občina Ljubljana. Več o odstranjevanju invazivnih rastlin si preberite na www.rokavicegor.si.


 

1 |
+ -
Prikaži več Prikaži manj