Info za uporabnike

Zbiranje in odvoz odpadkov

Ali Snaga vse zbrane odpadke proda?

Snaga po tržnih cenah proda zgolj troje – papir, kovino in akumulatorje, pri čemer prihodki od prodaje znižujejo strošek na položnici, ki jo plačate uporabniki. Preostali prihodki podjetja izhajajo iz dejavnosti plakatiranja, odlaganja nenevarnih in inertnih odpadkov iz industrije, obrti in storitvenih dejavnosti, prodaje električne energije in servisiranja vozil, čiščenja javnih in zelenih površin.

Odpadno embalažo in karton predamo embalažnim družbam, biološke odpadke pa prevzame družba, ki poskrbi za njihovo predelavo, za kar mora Snaga plačati. Tudi nevarne odpadke, ki jih zbiramo v zbirnih centrih in premični zbiralnici, predamo pooblaščenim družbam, prevzem pa znova plača Snaga. Kosovne odpadke najprej sortiramo, uporabne recikliramo, neuporabne pa odložimo na odlagališču. Snaga preda tudi večino odpadkov, zbranih v zbirnem centru.

Kje Snaga zbira BIO odpadke?

Z običajno pisavo so zapisana naselja, kjer bio odpadke odvažamo že dlje časa, poudarjena pa so naselja, kjer se je v zgoščenih delih teh naselij zbiranje bio odpadkov začelo marca 2014.

 • MOL: Ljubljana, Črna vas, Dvor, Lipe, Podmolnik, Sadinja vas, Sp. Gameljne, Sr. Gameljne, Stanežiče, Zg. Gameljne;
 • občina Brezovica: Brezovica, Vnanje Gorice, Notranje gorice, Plešivica, Podplešivica, Žabnica, Kamnik pod Krimom, Podpeč, Preserje, Prevalje pod Krimom, Jezero;
 • občina Ig: Ig, Matena, Brest, Iška Loka, Staje;
 • občina Medvode: Medvode, Sp. Pirniče, Zg. Pirniče, Vikrče, Smlednik, Valburga, Hraše, Moše, Dragočajna, Zbilje, Spodnja in Zg. Senica, Goričane, Vaše, Rakovnik, Sora, Verje;
 • občina Škofljica: Škofljica, Lavrica, Gumnišče, Lanišče, Smrjene;
 • občina Vodice: Vodice, Skaručna, Polje, Utik, Bukovica, Zapoge, Repnje, Koseze, Selo pri Vodicah;
 • občina Dobrova - Polhov Gradec: Dobrova, Gabrje, Hruševo (Selo), Šujica;
 • občina Horjul: Podolnica, Zaklanec, Horjul, Vrzdenec, Ljubgojna;
 • občina Dol: Dol, Dolsko, Brinje, Beričevo, Videm, Kleče, Zaboršt, Podgora, Senožeti, Zajelše, del Kamnice, Petelinje.

Bio odpadke v Mestni občini Ljubljana in delu občine Brezovica odvažamo vsak teden (decembra, januarja in februarja na 14 dni), v preostalih občinah in delu občine Brezovica pa enkrat na dva tedna (decembra, januarja in februarja enkrat na tri tedne).

Kje lahko kupimo Snagine tipizirane vrečke?

Petdeset- in stolitrske Snagine tipizirane vrečke za preostanek odpadkov in biološke odpadke lahko s klikom na spodnjo sliko kupite preko spletne trgovine.

Snagine tipizirane vrečke za preostanek odpadkov so naprodaj tudi v večjih Mercatorjevih trgovinah, na Petrolovih bencinskih črpalkah, v Centru ponovne uporabe in Snaginem centru za podporo in pomoč uporabnikom na Povšetovi 6 v Ljubljani (ob delovnikih med 8. in 14.30 uro, ob torkih do 16. ure). Tipizirane vrečke za BIO odpadke pa lahko kupite v Centru za podporo in pomoč uporabnikom na Povšetovi 6 ter v Centru ponovne uporabe v Ljubljani.

Kako ravnati v primeru prepolnih zabojnikov?
 • Preverite navodila za ločevanje in poskusite še bolj natančno in dosledno ločevati odpadke.
 • Naročite večje ali dodatne zabojnike za preostanek odpadkov, embalažo in bio odpadke, če živite na območju, kjer Snaga te odpadke zbira. Naročilo dodatnega ali večjega zabojnika za embalažo ne prinaša nobenih dodatnih stroškov.
 • Razmislite o lastnem zbirnem mestu, če si ga danes delite s sosedi, ki niso najbolj skrbni pri ločevanju odpadkov.
Kje najdem urnik praznjenja svojih zabojnikov?

Urnik odvoza odpadkov lahko preverite na več načinov:

 • na položnici, kjer so zapisani datumi praznjenja vaših zabojnikov za tekoči mesec;
 • prek spletne aplikacije Moji odvozi, kjer si urnik praznjenja svojih zabojnikov lahko tudi natisnete;
 • prek brezplačnega SMS-opomnika, ki vas dan pred praznjenjem posameznega zabojnika opozori na odvoz (uredite ga prek spletne aplikacije Moji odvozi);
 • prek brezplačne mobilne aplikacije Moji odpadki, ki je na voljo za pametne telefone z operacijskim sistemom iOS in Android (mobilno aplikacijo si lahko naložite prek spletne strani www.mojiodpadki.si);
 • pokličite nas v naš center za podporo in pomoč uporabnikom na telefonsko številko 01 477 96 00;
 • pišite nam na e-naslov snagalj@snaga.si in seveda pripišite svoj naslov.

S prijavo na e- novice soglašate, da Snaga Javno podjetje d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja Snaga Javno podjetje d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) Snaga Javno podjetje d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

Snaga Javno podjetje d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da Snaga Javno podjetje d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo Snaga Javno podjetje d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n